Bornholm erhverv

Det polske marked og Bornholm


Polen, den bornholmske fremtid

Klik her for større billede
Mit navn er Jagna Norén, en af de 41.000 privilegerede der bor på Bornholm, Danmarks yderste forpost mod Polen og de øvrige lande mod øst. Erhvervsmæssigt er her mange fordele, i særdeleshed indenfor turisme, men også når det gælder, landbrug, handel og produktion.

Vi er mange fastboende der elsker Bornholm, og som sætter stor pris på tilværelsen her. Solen står først op, vi har flere solskinstimer end resten af Danmark, og med det milde klima kan vi finde abrikoser, figener, morbær og valnød, samt mange vilde planter og blomster, der kun findes her på Bornholm.
 
At være en del af et bornholmsk team, der har rettet blikket mod Polen, er en udfordring jeg sætter meget højt. Vi kan med en bred professionel viden og stor erfaring i det polske erhvervsliv, hjælpe virksomheder og igangsættere med alle de værktøjer, der er så afgørende, for at imødekomme de kulturmæssige og sproglige udfordringer til det polske marked.

Foruden tolkning, leverer vi perfekte oversættelser til helt specifikke målgrupper, ligesom vi giver rådgivning i polske anliggender. Relateret til Polen og Danmark, har vi opbygget et effektivt netværk. Derfor kan vi være behjælpelig med stort set alt indenfor turisme, handel, byggeri, håndværk, naturvidenskab, kunst, teknik og jura.
Se kompetencer for Jagna Norén

Den polske turisme

Bornholmske bureauer for udlejning af feriehuse, udlejer i stigende grad sommerhuse på Bornholm til polske børnefamilier.

Hos Novasol, der også omfatter Dansommer, udgør de polske turister i øjeblikket en tredjedel af markedet, medens tyskere udgør den største del, efterfulgt af danskerne.

I 2011 og i særdeleshed i 2012, oplevede de varmere himmelstrøg en sand invasion af polske turister, fortrinsvis velhavende børnefamilier. Med tanke på, at der i Polen findes langt flere velstående familier med børn, end der er indbyggere i Danmark, kan man godt få den tanke, at vi kan gøre langt mere end vi gør, for at tiltrække denne gruppe.

Der er trods alt ingen tvivl om, at polakkerne har fået øjnene op for Bornholm som feriedestination. Hvert andet eller tredje år, siden årtusindeskiftet, er antallet af udlejninger til polakker fordoblet. Det siger noget om den vækst vi kan forvente.

Meget afhængig af, om BornholmerFærgen, der nu kun sejler Sassnitz - Rønne, i nærmeste fremtid vil se en kommerciel idé i at sejle mellem Swinoujscie og Rønne, så kan Polen meget vel komme op på samme markedsandel som tyskerne.
Seneste tiltag for polsk turisme

Polakkerne og internettet

Polakkerne, unge som gamle, har i 2012 overhalet danskerne i brugen af IT, og ligger nu på tredie pladsen i Europa, som det land der hver uge, handler mest på internettet.

Brugen af-  og handel fra smartphones, er steget betydelig, og Danmark bliver sandsynligvis, også på dette punkt, overhalet i løbet af 2013. Et synligt bevis på, at det ikke er en handelspartner vi skal overse.
22 millioner internetbrugere

Inspiration til det polske

Det er mit håb, at langt flere erhvervsdrivende, specielt på Bornholm, hvor jeg selv bor med min familie, vil udnytte den kæmpe chance det er at ligge som nærmeste nabo til Polen.

Polen er uden tvivl et land i EU, der vil have stor erhvervs- og turistmæssig betydning for Danmark. Ikke mindst interessant for dig, der driver turist- handel eller produktionsvirksomhed.
Referencer for Jagna Norén

Polens økonomiske situation

Eurozonen ventes at få minusvækst i 2013. Polen, der er et af de få lande i EU med økonomisk vækst, klarer sig langt bedre end de fleste.

EU-Kommissionen forudser i sin seneste økonomiske rapport, at de 17 lande i eurozonen samlet får en minusvækst på 0,3 procent i 2013, mens EU som helhed får 0-vækst.

Kommissionen forudsiger endvidere, at væksten i Polen kommer op på 2,7 procent og den danske på 1,1 procent.
Polen, fra det 10. århundrede til idag

Polen som samarbejdspartnere

Polens erhvervsliv er at sammenligne med en Jumbojet, der er ved at lette. Der er et stort potentiale og det går hurtigt fremad.

I Polen finder du dygtige, ærlige og ærekære handelsfolk og producenter, der blot venter på at der skabes en god kontakt til en dansk samarbejds- eller forretningspartner. Specielt vil erhvervsfolk fra Polen gerne arbejde med danskere, dels fordi danskere og polakker altid har opført sig pænt overfor hinanden, det være sig historisk og nutidigt, og ikke mindst fordi vi som danskere er kendt for- og har tradition for, at respektere hinanden på tværs af kultur og grænser.
Landefakta Polen (Udenrigsministeriet)

Den polske virkelighed

Polakkerne er blevet holdt tilbage i udviklingen i Sovjet perioden, men er nu stærkt på vej fremad og vil følge os i hælene. Om 5-10 år vil de have en økonomi, der er 5-6 gange større end vores. Polen er 7 gange større end Danmark og der er 7 gange så mange indbyggere.

Virkeligheden er, at polakker er en dygtig og motiveret befolkning, med en uddannelse der ikke står tilbage for skandinavernes. Det er dog synligt, at Polen på mange områder ikke har haft mulighed for udnyttelse af disse ressourcer, hvorfor der er et akut behov for netop det knowhow og de varer vi kan tilbyde dem.
Hvorfor søger polakker arbejde i Danmark?

Fakta om Polen

Den polske befolkning tæller 38,6 mio. indbyggere hvoraf 2.2 mio bor i hovedstaden Warszawa. Arealet udgør ialt 323.250 Km2 med en befolknings tæthed på 119,4 indb./Km2.

Befolkningen er for langt den største del katolske, og stærkt troende.

De centrale dele af Polen er overvejende flade, frugtbare og med en stor landbrugsproduktion. De vigtigste industrier er stål- og kemiindustrien samt produktionen af skibe.
Gå op
Share on Facebook Share on Twitter

Tiltag for polsk/bornholmsk turisme

16. januar 2013

I 2013 vil Destination Bornholm bl.a.:

 • Fortsætte de interregionale samarbejder i blandt andre Task Force Polen, men også i projekter som fx Southern Baltic Global Access og Interface Plus.

 • Planlægge, koordinere og gennemføre større kampagner på vores primære markeder Danmark, Tyskland, Sverige, Norge og Polen i samarbejde med primært Danske Færger A/S og VisitDenmark, samt bornholmske turismeaktører.

 • Tilbyde fællesannoncering i udvalgte medier på markederne Danmark, Tyskland, Sverige, Norge og Polen.


Ydelser vi kan levere

 • Polske og danske oversættelser
 • Salgsbreve
 • Konference- og simultantolkning
 • Markedsstrategier
 • Eksport til Polen
 • Distribution og salg i Polen
 • Udflytning af produktion
 • Etablering i Polen
 • Markedsetablering
 • Samarbejdspartnersøgning
 • Rådgivning om handel med Polen
 • Rekruttering af medarbejdere

Polakkerne som målgruppe ?

Polakkerne er en spændende målgruppe, der helt sikkert er kommet for at blive !

En kæmpe chance

Polen er i kraftig vækst. Derfor er det indlysende, at markedsføre sine produkter netop der. I mere end en forstand er Danmark, i særdeleshed Bornholm, tæt på Polen.

Oversættelser eller andet ?

Hvordan kommer jeg i gang og hvad koster det?
Klik her for kontakt

Besøg Destination Bornholm

   


Click here to subscribe to this RSS feedKontakt os: be@bornholm-erhverv.dk.